Szepsy Pince

Az alábbi borok kereskedelmi forgalomban már nem, vagy csak korlátozott mennyiségben kaphatóak.

  • 2011
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1996
  • 1995

Birsalmás Furmint 2011

Az Úrágya dűlő közvetlen szomszédságában fekszik a Birsalmás dűlő, melynek 1970-es telepítésű, déli fekvésű 0,4 hektáros parcellájáról először készült önálló, dűlőszelektált bor.

A talaj kvarcos riolittal kevert vörös agyag, a parcella tengerszint feletti magassága 170-200 méter.

A szeptember 16-i szüretet és rövid áztatást követően 4-500 literes enyhe égetésű zempléni tölgyfahordóban erjedt és érlelődött 8 hónapig, majd az új tokaji szárazboros palackba került, vino-lock zárással.

Élénk gyufafejes, zamatosan minerális.” – BORTÁRSASÁG

1 402 palack készült.

Alkohol: 13,0 %vol.

Maradék cukor: 4,5 g/l

Cukormentes extrakt: 19,4 g/l

Sav: 5,4 g/l

Vissza az oldal tetejére!

Dorgó Furmint 2011

A 2011 elején vásárolt, nem egészen 0,2 hektáros parcella már az első évben önálló borként bizonyít. A pincészet területei közt újdonságnak számító mállékony szürke perlit kőzeten, 180 méter tengerszint feletti magasságon, az 1956-os telepítésű öreg Furmint tőkék, a nyugati fekvés mellett vagy ellenére, különleges, tiszta, szerethető bort adtak, amelyet terveinkkel ellentétben már az első évben szerettünk volna megmutatni.

A szeptember 15-i szüretet és rövid áztatást követően 500 literes, enyhe égetésű zempléni tölgyfahordóban erjedt és érlelődött 8 hónapig, majd az új tokaji szárazboros palackba került, vino-lock zárással.

Kedves, egyenes bor” – BORTÁRSASÁG

560 palack készült.

Alkohol: 13,0 %vol.

Maradék cukor: 3,2 g/l

Cukormentes extrakt: 20,5 g/l

Sav: 5,3 g/l

Dorgó dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

Liliom Furmint Nyulas dűlő 2011

A család minden generációjának szeretett területe. Idősebb Szepsy István itt ismerkedett a szőlészet alapjaival, az Ő édesapjának is kedves területe volt, Tőle származik a Liliom, vagy Liliomkert elnevezés.

Az 1989-es újratelepítése – 100% Furmint - a területnek nagy munka volt, amit már a gyerekek is figyelemmel követtek, az idősebbek már a munka menetét tanulták, a fiatalabbak még hatalmas homokozónak látták a művelésre előkészített lösztalajt…

Azóta is a Húsvéti kirándulás szerves része, és persze innen a legszebb a napfelkelte látványa is.

Az október végi szüret eredménye a pincészet történetében szokatlan 24 gramm maradék cukor. A hideg novemberi éjszakákon a spontán erjedés lassan ment végbe.

1 200 palack készült

Alkohol: 13,05 %vol.

Maradék cukor: 24,1 g/l

Cukormentes extrakt: 21,1 g/l

Sav: 6,2 g/l

Nyulas dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2009 Furmint

A szőlészeti és borászati eljárás minden száraz borunk esetében ugyanaz. A munkák során minden tőke a saját igényeinek megfelelő elbánásban részesül, függően koruktól, típusuktól és elhelyezkedésüktől. A terméskorlátozás azonban minden esetben szigorú, maximum 0,4kg/m².

A dűlőszelektált tételek azért születhetnek, mert mindenképpen szeretnénk megmutatni egy-egy parcella vagy terület általunk különlegesnek, egyedinek vélt karakterét.

A „Birtok” Furmint azonban nem egy-egy dűlő, hanem a Furmint különleges karakterét hivatott bemutatni. Fiatalabb szőlők, nagyobb fürtök és a dűlők alsóbb, agyagosabb részeinek termése is belekerül, így könnyebben fogyasztható, kevésbé koncentrált a végeredmény, azonban az egyes dűlők savai és ízei is összeadódnak.

A különböző területek termései külön erjednek és érnek enyhe égetésű, közepes méretű, 0-6 éves tölgyfahordókban. Csak ezután születik meg a döntés, melyek kerülhetnek be a házasításba és melyek nem.

Tiszta, szalma színű. Elegáns illatában fűszernövények, lime, friss alma. Szájban sós, vibráló, hosszú és telt, alma és sárgabarack jegyekkel.” – BORTÁRSASÁG

12 600 palack készült.

Alkohol: 14,5 %vol.

Maradék cukor: 1,8 g/l

Sav: 5,1 g/l

2009 Úrágya Furmint

Az első nagy szerelem. Még mindig tudja új arcát mutatni, még mindig titokzatos és kiismerhetetlen. De nagyon szerethető.

Köszönhető ez az 1964-es telepítésű öreg tőkéknek és a mélyrétegű, köves, hűvös vörös agyagtalajnak.

Kizárólag a „63-as” szőlő 1,2463 hektárjáról készül. (A parcella helyrajzi száma: 3663)

Mély, összetett illat: barack, sült alma, fűszernövények. Jó test, nagyon hosszú lecsengés, szép struktúra. Remek savak és ásványosság. Finom jegyek: sárgabarack, őszibarack, lime, karamell, fűszer.” – BORTÁRSASÁG

1920 palack készült

Alkohol: 14,5 %vol.

Maradék cukor: 2,3 g/l

Cukormentes extrakt: 19,4 g/l

Sav: 5,5 g/l

Úrágya dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2009 Urbán Furmint

A terület jó része még parlag, folyamatosan zajlik a kemény munka, hogy a régi teraszokon ismét szőlőtőkék sorakozzanak. Az 1,31 hektár azonban ahonnan ez a bor származik, bizonyítja, hogy érdemes még több energiát fektetni a területbe.

Az 1936-os telepítésű öreg tőkék gyökerei mélyen nyúlnak a kvarcos riolitban és zeolitban gazdag vörös agyag talajba, a terméskorlátozást szinte önmaguk végzik. Ami azonban a legfontosabb egy ilyen korú szőlőnél, hogy ezek a több mint 70 éves tőkék még azok az eredeti, ősi kis-, lazafürtű Furmint klónok, amelyekben mi leginkább bízunk és hiszünk, amelyek a legtökéletesebb és legkülönlegesebb módon közvetítik a vulkáni talaj biztosította adottságokat.

Komoly borszerkezet, magasabb, de nem széles savérzet, gazdag ízkép. Feszes, tömény és sűrű, benne felfedezésre váró ízek sokasága.” – BORTÁRSASÁG

2040 palack készült

Alkohol: 15,0 %vol.

Maradék cukor: 4 g/l

Sav: 5,3 g/l

Urbán dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2009 Szent Tamás Furmint

Kizárólag az 1954-es telepítésű 1,634 hektáros szőlők termése. Ezek az öreg tőkék még koncentráltabban adják vissza, mit is jelent a Szent Tamás a maga vörös-, sárga-, zöld- és fehér mállott zeolittal és kemény riolit tufával és kevés mészkőüledékkel rétegzett vörös agyag talajával. Leírni is sok, a bor is hasonlóan összetett és egyedi. Valószínűleg ennyi nem elég a „szenttamásossághoz”: van benne valami fényes, valami meghatározhatatlanul varázslatos, „tündéri”.

A borászatban az egyetlen száraz bor, ami kizárólag új hordóban erjed és érlelődik, a két volumen jól kiegészíti egymást.

A 2009-es évjárat nagyon illik ehhez a dűlőhöz, még érettebb, melegebb, több, szikrázóbb. A 2003-as óta a legegyensúlyosabb.

Összetett, komplex, hosszú ízek. Semmihez sem hasonlíthatóan ásványos.” – BORTÁRSASÁG

2700 palack készült

Alkohol: 15,0 %vol.

Maradék cukor: 7,1 g/l

Cukormentes extrakt: 21,1 g/l

Sav: 5,2 g/l

Szent Tamás dűlő galéria

2008 Furmint

Száraz minőségi bor

Alkohol: 13,0 %vol.

Maradék cukor: 1,4 g/l

Sav: 5,5 g/l

Készült: 12712 palack (0,75l)

2008 Urbán Furmint

Száraz minőségi bor

Urbán dűlő - 1,41ha

Alkohol: 13,5 %vol.

Maradék cukor: 0,6 g/l

Sav: 5,6 g/l

Készült: 1888 palack (0,75l)

Urbán dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2008 Szent Tamás Furmint

Száraz minőségi bor

Szent Tamás dűlő – 46-os, Szőlő – 1,634ha

Alkohol: 13,5 %vol.

Maradék cukor: 1,1 g/l

Sav: 5,4 g/l

Készült: 3776 palack (0,75l)

Szent Tamás dűlő galéria

2007 Cuvée

Fajta és dűlő házasítás, amely utoljára születik meg Szepsy Cuvée néven a pincénél. Lényegében szamorodni eljárással készült, épp ezért nincs szükség a továbbiakban a különböző elnevezésekre.

Klasszikus arányok: 30% Furmint, 40% Hárslevelű, 30% Sárgamuskotály- saját élesztőivel, hosszan erjesztve. Így lett a magasabb alkohol mellett 142 grammos a cukortartalma, amely nagy édességet ad, de a dűlők tulajdonságai szépen kirajzolódnak benne.

Aromáit most még a muskotály vezeti – ez tíz év múlva már fűszerekké szelídül a palackban – de a sok-sok gyümölcs mellett a savak és ásványok is fontos szerepet kapnak az ízképben.

5282 palack készült

Alkohol: 13,0 %vol.

Maradék cukor: 142 g/l

Sav: 6,6 g/l

2007 Furmint

Száraz minőségi bor

Alkohol: 14,14 %vol.

Maradék cukor: 3,1 g/l

Sav: 5,5 g/l

Készült: 12438 palack (0,75l)

2007 Király Hárslevelű

Száraz minőségi bor

Király dűlő – 34-es, Szőlő – 2,1419ha

Alkohol: 14,5 %vol.

Maradék cukor: 1,5 g/l

Sav: 5,8 g/l

Készült: 6000 palack (0,75l)

Király dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2007 Nyúlászó Furmint

Száraz minőségi bor

Alkohol: 13,49 %vol.

Maradék cukor: 6,3 g/l

Sav: 5,5 g/l

Készült: 4260 palack (0,75l)

Nyulászó dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2007 Úrágya Furmint

Száraz minőségi bor

Úrágya dűlő – 63-as, Szőlő – 1,378ha

Alkohol: 14,0 %vol.

Maradék cukor: 3,2 g/l

Sav: 4,8 g/l

Készült: 2200 palack (0,75l)

Úrágya dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2007 Urbán Furmint

Száraz minőségi bor

Urbán dűlő – 1,5ha

Alkohol: 14,5 %vol.

Maradék cukor: 4,1 g/l

Sav: 5,0 g/l

Készült: 2500 palack (0,75l)

Urbán dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2007 Szent Tamás Furmint

Száraz minőségi bor

Szent Tamás dűlő – 46-os, Szőlő – 1,634ha

Alkohol: 14,79 %vol.

Maradék cukor: 3,7 g/l

Sav: 4,9 g/l

Készült: 4800 palack (0,75l)

Szent Tamás dűlő galéria

2006 Furmint

Száraz minőségi bor

Alkohol: 14,5 %vol.

Maradék cukor: 2,4 g/l

Sav: 6,6 g/l

Készült: 17820 palack (0,75l)

2006 Király Hárslevelű

Száraz minőségi bor

Alkohol: 13,9 %vol.

Maradék cukor: 5,9 g/l

Sav: 6,9 g/l

Készült: 2400 palack (0,75l)

Király dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2006 Úrágya Furmint

Száraz minőségi bor

Alkohol: 14 %vol.

Maradék cukor: 1,6 g/l

Sav: 6,5 g/l

Készült: 5000 palack (0,75l)

Úrágya dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2006 Urbán Furmint

Száraz minőségi bor

Alkohol: 13,51 %vol.

Maradék cukor: 3,4 g/l

Sav: 6,2 g/l

Készült: 2500 palack (0,75l)

Urbán dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2006 Szent Tamás Furmint

Száraz minőségi bor

Alkohol: 14,0 %vol.

Maradék cukor: 2,1 g/l

Sav: 6,9 g/l

Készült: 3840 palack (0,75l)

Szent Tamás dűlő galéria

2006 Szamorodni

Édes tokaji borkülönlegesség

Alkohol: 14,0 %vol.

Maradék cukor: 115 g/l

Sav: 6,8 g/l

Készült: 8738 palack (0,5l)

Vissza az oldal tetejére!

2006 „Botond” Cuvée

Édes minőségi bor

Alkohol: 12,1 %vol.

Maradék cukor: 141 g/l

Sav: 8,1 g/l

Készült: 8600 palack (0,5l)

2005 Király Hárslevelű

Száraz minőségi bor

Alkohol: 13,5 %vol.

Maradék cukor: 2,9 g/l

Sav: 5,2 g/l

Készült: 3600 palack (0,75l)

Király dűlő galéria

2005 Nyúlászó Furmint

Száraz minőségi bor

Alkohol: 13,0 %vol.

Maradék cukor: 2,3 g/l

Sav: 6 g/l

Készült: 3000 palack (0,75l)

Nyúlászó dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2005 Szent Tamás Furmint

Száraz minőségi bor

Alkohol: 13,0 %vol.

Maradék cukor: 1,4 g/l

Sav: 5,7 g/l

Készült: 5600 palack (0,75l)

Szent Tamás dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2005 Aszú

Az alapborként szolgáló Furmint és Hárslevelű a Szent Tamás 1954- és az Úrágya 1964-es telepítésű tőkéiről kerül ki. A 2005-ös évjárat hűvösségét ellensúlyozandó 5% melegséget adó Muskotály is került bele.

Az aszúszemek a birtok teljes területéről, 14 dűlőből, többszöri lépcsőzetes válogatásból származnak, majd a már erjedő alapborban áznak. Ez a fajta áztatás vonja ki a legtöbb ízt a botrytises bogyókból, valamennyi tannin- és természetesen a cukortartalom mellett.

3 éves, enyhe égetésű, zempléni tölgyfahordóba került és ott ért 40 hónapig.

Komplex cukor és savszerkezet, csodálatos harmónia, az eleven savak és szép cukor felejthetetlen aránya.” – BORTÁRSASÁG

6526 palack készült

Alkohol: 11,5 %vol.

Maradék cukor: 228 g/l

Sav: 9,2 g/l

2003 Hárslevelű

Száraz minőségi bor

Alkohol: 14,0 %vol.

Maradék cukor: 2,8 g/l

Sav: 6,8 g/l

Készült: 3300 palack (0,75l)

2003 Szent Tamás Furmint

Száraz minőségi bor

Alkohol: 14,5 %vol.

Maradék cukor: 2,5 g/l

Sav: 5,9 g/l

Készült: 2800 palack (0,75l)

Dorgó dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2003 Tokaji Cuvée

Édes, fehér különleges minőségű bor

Alkohol: 12,3 %vol.

Maradék cukor: 180 g/l

Cukormentes extrakt: 22,1 g/l

Sav: 7,6 g/l

Készült: 8200 palack (0,5l)

Vissza az oldal tetejére!

2003 6 puttonyos aszú

Édes, fehér tokaji borkülünlegesség

Alkohol: 9,7 %vol.

Maradék cukor: 236 g/l

Sav: 9,3 g/l

Készült: 7600 palack (0,5l)

2002 Cuvée

Édes, fehér különleges minőségű bor

Alkohol: 11,3 %vol.

Maradék cukor: 174 g/l

Sav: 7,4 g/l

Készült: 8246 palack

2002 6 puttonyos aszú

Tokaji borkülönlegesség

Alkohol: 10,03 %vol.

Maradék cukor: 222 g/l

Sav: 8,8 g/l

Készült: 6568 palack (0,5l)

Vissza az oldal tetejére!

2000 Cuvée

Édes, fehér különleges minőségű bor

Alkohol: 10,5 %vol.

Maradék cukor: 212 g/l

Sav: 8,45 g/l

2000 6 puttonyos aszú

Édes, fehér tokaji borkülönlegesség

Alkohol: 10,5 %vol.

Maradék cukor: 217 g/l

Sav: 8,7 g/l

Készült: 6200 palack (0,5l)

Vissza az oldal tetejére!

1999 Cuvée

Édes, fehér, töppedt szőlőből készült különleges minőségű bor

Fajták: Furmint, Hárslevelű

Alkohol: 11,0 %vol.

Maradék cukor: 163 g/l

Sav: 9,65 g/l

Készült: 6000 palack (0,5l)

1999 6 puttonyos aszú

Édes, fehér tokaji borkülönlegesség

Alkohol: 9,5 %vol.

Maradék cukor: 221 g/l

Sav: 12,5 g/l

Készült: 4200 palack (0,5l)

Vissza az oldal tetejére!

1999 Esszencia

Édes, fehér tokaji borkülönlegesség

Alkohol: 2,0 %vol.

Maradék cukor: 500 g/l

Sav: 10,9 g/l

Készült: 500 palack (0,375l)

Vissza az oldal tetejére!

1999 Jégbor

FORGALMON KÍVÜLI tétel

Szüret időpontja: 1999. December 24.

Vissza az oldal tetejére!

1998 6 puttonyos aszú

Édes, fehér tokaji borkülönlegesség

Alkohol: 11,5 %vol.

Maradék cukor: 185,2 g/l

Sav: 9,6 g/l

Készült: 4000 palack (0,5l)

1997 6 puttonyos aszú

Édes, fehér tokaji borkülönlegesség

Alkohol: 9,28 %vol.

Maradék cukor: 178 g/l

Sav: 8,45 g/l

Készült: 2000 palack (0,5l)

1996 6 puttonyos aszú

Édes, fehér tokaji borkülönlegesség

Alkohol: 11,0 %vol.

Maradék cukor: 179 g/l

Sav: 8,55 g/l

Készült: 8600 palack (0,5l)

1996 Eszencia

 

Édes, fehér tokaji borkülönlegesség

Alkohol: 5,43 %vol.

Maradék cukor: 449 g/l

Sav: 13,6 g/l

Készült: 333 palack (0,375l)

Vissza az oldal tetejére!

1995 6 puttonyos aszú

 

Édes, fehér tokaji borkülönlegesség

Alkohol: 9,28 %vol.

Maradék cukor: 178 g/l

Sav: 8,45 g/l

Készült: 2000 palack (0,5l)

  • мебель Днепропетровск на заказ
  • кухни Днепропетровск
  • мягкая мебель Днепропетровск
  • спальни Днепропетровск
  • детские Днепропетровск
  • изделия из камня днепропетровск
  • http://zolotoe-pero.com/